Sta je daar weleens bij stil, je eigen ontwikkeling? Of blijf je maar gaan en is dat meer iets voor morgen?Als ik naar de afgelopen jaren kijk, merk ik, hoewel er een enigszins positieve beweging hierin te bespeuren is, dat de bereidheid om te investeren in onszelf (nog steeds) niet heel erg groot is. Ik vind dat toch een vreemd iets, waarom zou je wel gemakkelijk 2000 euro uitgeven aan een vakantie, maar moet je er drie keer over nadenken wanneer het gaat over een investering in jezelf, in je eigen ontwikkeling. Gaat het om het geld, vind je dat je het niet nodig hebt of vind je het jezelf misschien niet waard? Ik kan die vraag niet beantwoorden, maar wel neem ik je graag mee in een overdenking naar aanleiding van een vraag die ik gelukkig weleens voorbij zie komen: ”Hoe ontwikkel ik mezelf als recruiter?”
Want ik word blij van deze vraag en weet je waarom? Omdat dit betekent dat je jezelf wilt ontwikkelen, dat je wilt leren. En wat mij betreft is niets zo belangrijk in ons vak als werken aan jezelf. Als je namelijk aan jezelf werkt, kun je jouw organisatie en jouw kandidaten ook beter helpen. Daarnaast geef je jezelf hiermee een enorm geschenk. Win-win, zou ik zeggen.
Vakinhoudelijke verdieping; recruitmentkennis en -informatie opdoen
Beginnend recruiters bellen mij weleens met de vraag welke opleiding ze moeten volgen om mee te komen in het vak. Er zijn zoveel opleidingen dat het vaak moeilijk is om te kiezen. Dat snap ik! Mijn ongenuanceerde mening? Geen. Ja, ik weet dat er veel opleidingen worden aangeboden, maar in mijn optiek leer je recruitment in de praktijk. Dat is dan ook de reden dat ik mijn training volledig in de praktijk laat afspelen. Een training die je niet kunt volgen als je de acties niet direct in praktijk brengt. Ik geloof niet zo in theorie stampen via klassikaal onderwijs. Directe feedback uit de praktijk halen, direct leren en het direct anders doen. Daar leer je wat mij betreft veel meer van.
Als (beginnend) recruiter doe je er mijns inziens ook goed aan om een ‘mentor’ te vinden die al wat verder is dan jij, die jou af en toe kan uitdagen en je de fijne kneepjes van het vak kan bijbrengen. Ik heb meerdere mentoren (gehad) en leer nog iedere dag van ze.
Je gedachten toetsen, tips vragen, en informatie ophalen kan ook bij je vakgenoten. Zoek ze gewoon eens op, op LinkedIn of in de recruitment facebookgroepen. Gooi gewoon eens je vragen op en zie wat voor moois jouw vakgenoten je kunnen leren.
Wil je je echt specialiseren? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar specifieke trainingen bijvoorbeeld op het gebied van sourcing of recruitmentmarketing. Ook die zijn er genoeg en mijn mening daarover blijft staan: zorg ervoor dat je aanbod vindt waarmee je direct in praktijk kunt leren.
Daarnaast zijn er ook tal van boeken waar je heel veel uit kunt halen om je vakinhoudelijk te verdiepen. Een voorbeeld is ‘De eerste indruk’ van Roos Vonk of het boek ‘Slim Interviewen’ van Wim Thielemans. Als je die boeken hebt gelezen, stuur me dan eens een berichtje dan stuur ik je een volgende boekentip toe.
Persoonlijke ontwikkeling als recruiter
Ons vak draait om mensen. Je hebt hierin met een veelzijdigheid aan mensen te maken, allemaal mensen die iets van jou willen. Wat mij betreft is persoonlijke ontwikkeling net zo belangrijk of misschien wel belangrijker dan inhoudelijke ontwikkeling. Hoe jij contact maakt met mensen, hoe je je in kunt leven, hoe je verbinding maakt, hoe je aanvoelt wat iemand nodig heeft … In mijn optiek zijn dat allemaal zeer belangrijke vaardigheden als je succesvol wilt zijn als recruiter.
Daarom vind ik het jammer dat ik maar zo weinig recruiters hoor die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling. Ik weet niet of het klopt, maar als dat zo is vind ik dat dus een gemiste kans. Om die reden begint mijn training waarin ik je opleid tot Strategisch Recruitment Adviseur dan ook met een persoonlijk stuk. Je mag hier vooral eerst formuleren vanuit welke normen en waarden jij jouw werk uitvoert. In de eerste module formuleer je jouw Grondwet om die vervolgens in praktijk ten uitvoer te brengen. Een zeer waardevolle start naar wat ik heb vernomen van mijn trainees.
Ik kan je heel wat boeken aanraden als je aan de slag wilt met je persoonlijke ontwikkeling, maar ik hou het compact voor je; alle boeken van Jan Bommerez zijn geweldig om te lezen. Begin eens met ‘Minder moeten meer flow’. Ook ‘De zin van het bestaan’ van Viktor Frankl wil je daarna niet missen.
Zelfontwikkeling in de vorm van coaching is momenteel helemaal hot. De coaches komen op als paddenstoelen op een regenachtige dag. Daar wordt nogal eens negatief over gedaan, maar ik vind dat juist iets positiefs. Blijkbaar is er zoveel vraag naar dat het nodig is dat er steeds meer coaches komen. Het is dus helemaal niet gek om een coach in de arm te nemen. Als coach zijnde wil ik er alleen wel bij zeggen dat ik jou nergens doorheen kan begeleiden waar ik zelf niet ben geweest. Mijn tip zou dus zijn om de (levens)ervaring van een door jou uitgezochte coach eerst goed te bekijken. Meestal heb je ook wel een bepaald gevoel bij iemand, of iemand je wel of niet kan helpen. Tune in op je intuïtie en laat die ook meewegen in jouw keuze.
Ook jouw eigen levenservaring is een ervaring die je helpt in je werk. Je hebt je rugzak mogen vullen om te leren en beter te worden in wat je doet en dat kan ook een groot voordeel zijn als je met mensen werkt. Maar denk niet dat je te laat bent om iets nieuws te leren of dat je te weinig weet om zo’n proces aan te gaan. Je bent niet te vroeg of te laat, je bent precies op tijd. Altijd!
Wat manieren zijn om je persoonlijk te ontwikkelen is natuurlijk ontzettend afhankelijk van je vraag. In deze blog zal ik daar dan niet uitgebreider op in gaan, want daarover kan ik alleen maar opsommen hoe ik dingen heb geleerd en dat is voor iedereen anders. Wel kan ik je vertellen dat ik op het gebied van persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling altijd één uitgangspunt heb gehanteerd: als ik me ergens tot aangetrokken voel ligt daar iets voor mij. Dat geldt ook voor de mensen die mij hebben begeleid in mijn persoonlijke ontwikkeling en de mentoren die mij hebben geholpen om beter te worden in mijn vak. Deze mensen zijn allemaal op een heel bijzondere manier op mijn pad gekomen. Daar heb ik mijn hoofd niet voor gebruikt, maar vooral mijn hart en intuïtie laten spreken. Laat je leiden door jouw interne vraag.
Vond je deze blog een beetje zweverig of werd je oncomfortabel bij het lezen ervan? Mooi! Dan ligt er nog een wereld voor je open om te ontdekken 😉.
Ik ben een telefoontje van je verwijderd als je hier verder over wilt kletsen. Plan vooral een afspraak bij me in.