
Nu je je huidige situatie in module twee in kaart hebt gebracht, weet je waar het al dan niet goed gaat in jouw recruitmentproces. De tijd is aangebroken om de dingen die niet goed gaan te verbeteren en de dingen die wel goed gaan uit te vergroten. Werken aan verbeteringen is misschien niet de leukste klus, maar aan de andere kant kan het benadrukken van zaken die al wel goed gaan je een extra energie-boost geven. Daarnaast kun je ervan uit gaan dat zaken die al goed gaan zonder dat je er al te veel energie in hebt gestopt, zaken zijn die van nature belangrijk zijn voor jou en/of de organisatie. Daar mag je dan best aandacht aan besteden!
Wat was je eerste indruk bij het inventariseren van de huidige situatie? Kreeg je het idee dat er heel veel te doen was of viel het juist mee? In de meeste gevallen is er veel te doen. Dat geeft helemaal niet maar take it one step at the time. Het is van belang te prioriteren wat je eerst gaat doen, wat je op middellange en wat je op lange termijn gaat doen. Prioriteren is van belang omdat het zowel voor jezelf als voor de organisatie niet prettig is als je dit proces te snel doorloopt. Het veranderen van een proces kan namelijk een complete mindset switch voor de organisatie betekenen. Zoiets wil je er niet van vandaag op morgen doorheen rammen. Hiervoor heb je geduld en draagvlak nodig. Denk daar dus over na en denk er ook over na wie je wanneer en in welk stadium erbij betrekt. Stakeholder management en draagvlak zijn erg belangrijk!
Je hebt wellicht al een idee bij de zaken die je direct aan moet pakken en de zaken die even kunnen wachten. De zaken die je meteen wilt oppakken, de écht urgente dus, zijn niet alleen zaken waarmee je quick wins kunt scoren, maar het zijn ook zaken in de basis van je recruitment die je niet kunt laten liggen. Zoals het aanpassen van je proces of het opstarten van een implementatietraject voor een nieuw ATS. Geef altijd voorrang aan de basis van je recruitment. Deze basis wordt gevormd door je systemen, processen & beleid en je strategie, capaciteit en budget. Het is van belang dat dat fundament stevig staat voordat je al je energie in andere recruitmentprojecten stopt, projecten die de basis van je recruitment niet raken (deze zie je in de lichte blokken in onderstaande afbeelding). Dit betekent niet dat het een op het ander moet wachten. Je weet wellicht dat referral flinke doorlooptijd kent alvorens het echt van de grond komt. Als je nu bezig bent met het aanpassen van je processen, schrijf dan meteen een nieuw referralprogramma en maak er een mooi proces voor. Deze zaken kunnen prima naast elkaar lopen omdat je hiermee grotendeels nog achter de schermen bezig bent.

Het uitwerken van de recruitmentprojecten, zoals: Hoe schrijf je een goed referralprogramma, behandelen we niet uitgebreid in deze training. Daar zou de training veel te lang door worden. Na deze training ga je daar zelfstandig mee aan de slag. Mocht je nu al weten dat je bijvoorbeeld veel nadruk op referral wilt leggen en wil je weten hoe je dit zo goed mogelijk aan kunt pakken, kun je dit uiteraard ook tijdens je gesprek met mij bespreken. Dan maken we samen een plan hiervoor. Dat is helemaal aan jou; de een-op-eengesprekken met mij richt je in zoals jij dat graag wilt.