Les 1.3 Jouw Grondwet

Je gaat nu aan de slag met het schrijven van je Grondwet. Het is van belang dat je hier echt de tijd voor neemt en dit op een rustig moment, in een rustige ruimte doet. Probeer niet te hard na te denken, maar vooral ook te voelen wat je op wilt schrijven, hoe je je voelt bij bepaalde zaken en wat voor jou echt belangrijk is.

Een kleine tip die je wellicht helpt bij het opschrijven van jouw Grondwet, is het visualiseren van de dingen die je opschrijft. Ik heb bijvoorbeeld opgeschreven dat ik wil luisteren om te begrijpen en niet om te reageren. Ik stel mezelf dan voor dat ik in een sollicitatiegesprek zit en aandachtig luister, in het hier-en-nu, aandacht heb voor de kandidaat en écht probeer te horen wat hij zegt.

Je kunt je Grondwet uitschrijven als een opsomming, zoals ik heb gedaan, maar je kunt er ook een lopend verhaal van maken. Doe precies dat wat meest bij jou past. Je kunt ook, als je meer visueel ingesteld bent, een moodboard maken met plaatjes die jouw Grondwet vertegenwoordigen. Ik raad je aan daarvoor de app Canva te gebruiken.

Pak opdracht 1.1 en 1.2 er nog eens bij voordat je met het schrijven van je Grondwet begint. Je hebt hier je waarden, normen en principes geformuleerd. Vanuit deze normen, waarden en principes kijk je naar wat je écht belangrijk vindt in je werk (of wanneer je deze breder pakt kijk je in de breedte naar wat je belangrijk vindt in je leven).

Je schrijft je Grondwet vanuit een aantal basis bestanddelen:
– persoonlijk
– positief
– in de tegenwoordige tijd
– visueel
– met gevoel Pak nu je schrift en begin met schrijven. Succes!

Je Grondwet is eigenlijk niet iets wat je in een middagje schrijft. Het vergt heel wat zelfonderzoek en je hebt heel wat versies nodig voordat deze definitief is. je Grondwet is daarom na deze opdracht niet af.

Je Grondwet kan uiteraard ook veranderen, maak er vooral geen statisch document van. Jij zal als mens veranderen, ontwikkelen en andere inzichten krijgen en daardoor verandert jouw Grondwet ook. Ik herzie mijn Grondwet minimaal een keer per jaar of na iedere grote gebeurtenis in mijn leven.

Wil je je grondwet écht naleven? Ik raad je aan je Grondwet af te drukken en ergens op te hangen waar je deze regelmatig ziet. Je kunt er dan naar kijken wanneer je wilt. Ik raad je dan ook aan momenten in te bouwen waarin je hierop reflecteert. Ik heb mijn Grondwet opgehangen op mijn werkplek zodat ik hem elke dag zie en elke dag herinnerd word aan de persoon die ik graag wil zijn.

Bijna klaar met de module? Tijd om het 1-op-1 gesprek met mij in te plannen. In deze module is het van belang het  1-op-1 gesprek in te plannen tijdens je laatste opdracht, opdracht 1.5.

WordPress Image Lightbox Plugin