Les 1.2 Begin met het einde voor ogen

Wellicht heb je weleens eerder gehoord van Stephen Covey’s ‘Zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Volgens Covey kun je pas echt een effectief leven leiden als je werkt vanuit balans. De theorie van Covey is dan ook gebaseerd op het ontwikkelen van deze balans. Hiertoe definieerde Covey een zevental eigenschappen. In deze module zoomen we alleen in op eigenschap nummer twee; ‘Begin met het einde voor ogen’. In deze video zie je wat daarmee bedoeld wordt.

De beste manier om te beginnen met het einde voor ogen is om te omschrijven wie je wilt zijn en wat je wilt doen, en de principes die daarbij horen. Dat is jouw blauwdruk of jouw persoonlijke Grondwet.

Bij de bouw van een gebouw is de blauwdruk de basis, het uitgangspunt. In een crisis is een Grondwet iets waar aan vastgehouden kan worden. Het maakt verandering gemakkelijker omdat deze Grondwet jouw stabiele basis vormt, maar het maakt het uitvoeren van je werk en wie je precies wilt zijn in de rol die je hebt (of pakt) ook gemakkelijker omdat het richting geeft. Het is een intrinsiek gemotiveerde richting. Je kunt je erdoor laten leiden, zelfs wanneer emotie een grote rol speelt.

Heb je weleens een discussie gevoerd met een vacaturehouder die een kandidaat afwees op basis van leeftijd, of een vacaturehouder die zijn afspraken niet nakwam? Wat deed dit met jou en hoe handelde je in die situatie? Wellicht ging je er maar gewoon in mee, want tsja het is toch ‘de vacaturehouder’ maar ging dit wel tegen je gevoel in. Wanneer jij duidelijk weet welke principes voor jou belangrijk zijn kun je ook steviger vasthouden aan die principes en in dit soort situaties vanuit die principes handelen. Om die reden formuleren we in deze module samen jouw Grondwet.

Een persoonlijke Grondwet kun je natuurlijk in alle aspecten van je leven toepassen. Wij kijken specifiek naar het werkaspect, maar eigenlijk is dat niet los te koppelen van alle andere aspecten in je leven. Ik raad je zeker aan jouw persoonlijke Grondwet groter te maken dan alleen een blauwdruk voor wat voor soort recruiter jij wilt zijn.

Ter voorbeeld geef ik je hier een kijkje in mijn eigen Grondwet

WordPress Image Lightbox Plugin
GRATIS handleiding

Geen recruitmentkansen meer laten liggen?

Download mijn GRATIS handleiding en krijg direct inzicht in de belangrijkste recruitmentkengetallen die je áltijd wilt doormeten.